Kernwaarden helpen jouw bedrijf

Hoe omschrijf jij het gewenste gedrag in jouw organisatie? Ofwel: Wat wil je dat de bedrijfscultuur is? Kernwaarden geven richting aan het waarom van jouw organisatie. Ze helpen om op koers te blijven. Vervolgens kun je hiermee aan de slag met organisatie.

Welke veranderingen zijn er nodig om bedrijfsresultaten te verbeteren? Of andere gestelde doelen te realiseren?

Wat zijn kernwaarden?

Kernwaarden zijn de grondbeginselen, waaronder het gedrag en attitude van je organisatie. Het zijn de drijfveren van je organisatie en alles waar het in gelooft. Gedragen kernwaarden zijn dat medewerkers en klanten voor jouw organisatie kiezen. Het grote waarom.

Voorbeelden van kernwaarden:

  • Lego: creativiteit, kwaliteit, plezier
  • Trespa: veiligheid, passie, klantgerichtheid
  • Shell: oprechtheid, integriteit en respect voor mensen


Kernwaarden in de praktijk

De meest succesvolle bedrijven hebben 3 kernwaarden vastgesteld. Wanneer het er minder zijn blijft de typering van de organisatie onduidelijk. Zijn het er meer dan wordt het weer lastig om vast te stellen hoe belangrijk ze zijn

Het is zaak én de kunst om de gemene deler te vinden van eenieder zijn persoonlijke normen en waarden. Daarom is het belangrijk om kernwaarden gezamenlijk vast te stellen en betekenis te geven.  

Bepaal de kernwaarden

Organiseer een interactieve strategische sessie. Ga samen aan de slag om elkaars individuele kernwaarden te delen, toe te lichten en te bespreken. Gebruik deze input om de drie belangrijkste kernwaarden vast te stellen.

Kernwaarden zorgen voor duidelijkheid:

  • Waar de organisatie voor staat.
  • Wat de identiteit van de organisatie is.
  • Wat de idealen van de organisatie zijn.
  • Welke handvatten heeft de organisatie om beslissingen te nemen.
  • Nieuwe mensen worden aangetrokken die passen bij de bedrijfscultuur.

Afsluitend: denk goed na over wat voor een soort mensen er bij je werken. Wie wilt je dat er bij je komt werken en hoe je hen het beste kan bereiken en raken. Heb je hulp nodig, laat het weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vul het formulier in en ontvang het gratis eBook!